среда, 29. јул 2015.

Demistifikacija podizanja novca sa PayPal naloga
 » Demistifikacija podizanja novca sa PayPal naloga

DEMISTIFIKACIJA PODIZANJA NOVCA SA PAYPAL NALOGA

Iako su mnogi građani Srbije već uveliko koristili opciju primanja novca, stigla je i zvanična potvrda kao dodatno osiguranje da se primanje novca neće ponovo povući, kao što je to bio slučaj krajem prošle godine.
Sistem za elektronsko plaćanje PayPal je osnovan 1998. godine, a od 2002. godine je pripada korporaciji Ebay. Sedište PayPal-a je u San Hozeu, u Kaliforniji, a od jula 2007. godine širom Evrope PayPal deluje kao banka sa sedištem u Luksemburgu.

Kako funkcioniše PayPal?

PayPal je brži i bezbedniji način za plaćanje i primanje novca onlajn, putem mobilnih uređaja i u radnjama. Servis omogućava ljudima da pošalju novac bez deljenja finansijskih infomacija sa drugima, uz fleksibilnost plaćanja pri korišćenju bankovnih računa, kreditnih kartica ili uz promotivno finansiranje.
Ono što je učinilo ovaj servis izuzetno popularnim je nivo sigurnosti koji pruža, a koji je usavršavan tokom više od decenije postojanja. Takođe, postoji i PayPal-ova Politika zaštite kupaca (Buyer Protection Policy), koja vam omogućava da do 45 dana nakon plaćanja neke usluge ili robe podnesete žalbu ukoliko roba koju ste poručili ne stigne na vašu adresu, ili ukoliko se ono što ste primili značajno razlikuje od onoga kako je opisano prilikom kupovine.
Osim kupaca, PayPal štiti i prodavce Politikom zaštite prodavaca (Seller Protection Policy) od neautorizovanih transakcija i neosnovanih žalbi. Ove politike zaštite, ipak, u određenim zemljama ne važe u potpunosti, ili se primjenjuju na drugačiji način u određenim segmentima, u zavisnosti od lokalnog zakonodavstva.
Glavna prednost korišćenja PayPal sistema, a i drugih sličnih sistema za online transakcije poput Google Walleta, Skrill-a (bivši MoneyBookers) ili takozvanih third party procesora poput 2checkout.com i sličnih, je taj što vi, kao korisnik kupac, nalog “punite” novcem svojom kreditnom/debitnom karticom i/ili bankovnim transferom, ne otkrivajući osjetljive informacije poput broja kreditne kartice samom prodavcu.

Šta mi je potrebno da otvorim nalog?

Nije vam potrebna nikakva posebna tehnologija ili dozvola da bi otvorili nalog na PayPal-u. Sve što vam je potrebno jeste:
  • Važeća e-mail adresa
  • Važeća kreditna ili debitna kartica vezana uz bankovni račun
Rast međunarodne popularnosti ovog servisa za online transakcije najbolje ilustruje podatak da PayPal danas ima 143 miliona aktivnih registrovanih naloga, dostupan je na više od 190 tržišta i podržava plaćanja u 25 valuta.
Prilikom registracije obratite pažnju na sledeće stvari:
  • Nemojte koristiti slova kao što su ć, š, đ, č, ž, itd.
  • Kad unosite broj telefona posle 381, napravite razmak pa ukucajte broj telefona.
  • Kad povezujete karticu sa PayPal nalogom, prvo uplatite barem 2 eura na vaš račun (bez sredstava nećete moći verifikovati nalog).
  • Pre same verifikacije sa računa će vam biti skinuto 1,5 eura, a taj iznos će biti refundovan nakon završetka procesa verifikacije.
visa_internet_pay_pal

Kolike su provizije?

Registracija naloga kao i kupovina na internetu je potpuno besplatna, odnosno ne plaćate nikakvu proviziju. Što se prodaje tiče, tu je već situacija malo drugačija. Provizije nema, do prve uplate koja je inicirana prodajom proizvoda ili usluga. U ovom slučaju naknada za transakciju iznosi 3.9% od ukupne uplate na vaš račun, plus fiksna naknada na osnovu primljene valute.
Ukoliko želite poslati nekom novac, čak i ako je to u SAD potpuno besplatno, kod nas nije. Znači ako želite prebaciti nekom određena sredstva računajte na proviziju u iznosu od 0.5% do 2% ako doznaku vršite sa bankovnog računa ili PayPal naloga. Ukoliko šaljete uz pomoć debitne ili kreditne kartice ova naknada će se iznositi od 3.4% do 3.9% ukupno poslatog iznosa.
Provizija prilikom „povlačenja“ (withdraw) sredstava sa vašeg PayPal naloga na vaš bankovni račun, karticu iznosi 4-5 eura.
visa-paypal

Koju karticu koristiti?

Ukoliko ste član grupe na PayPal Srbija, možete videti da korisnici servisa imaju najviše nedoumica oko toga gde otvoriti račun i koju karticu zatražiti na šalteru gde su zaposleni u najviše slučajeva prilično neupućeni i nekompetentni kad se radi o PayPal-u generalno.
Ono što je najbitnije napomenuti jeste da je „withdraw“ jedino moguć sa VISA (Classic, Virtuoz, Electron, Internet) karticom. MasterCard možete povezati sa vašim PayPal nalogom, međutim opcije koje su vam u tom slučaju omogućene jesu plaćanje i kupovina. Zaista nije bitno u kojoj ste banci pod uslovom da troškovi održavanja nisu neke basnoslovne. Prema dosadšnjim iskustvima to je Banca Intesa (besplatno održavanje), UniCredit Bank (besplatno održavanje) i Erste Banka.

Ostalo

S obzirom da mnogi ljudi tek sad prvi put otvaraju nalog i koriste ovaj servis, pitanja je puno. Probaću odgovoriti na neke u nastavku.
Da li mogu koristiti „autosweep“ opciju da bih izbegao proviziju?
Ne. U ovom trenutku ta opcija se ne može koristiti zbog određenih zakonskih regulativa, međutim najverovatnije će u budućnosti i taj vid povlačenja sredstava zaživeti u našoj državi.
Da li postoji opcija „doniranja“ novca članovima porodice?
Ne. Rezident rezidentu prema zakonu o deviznom poslovanju i dalje može isključivo da plaća u dinarima tj. domaća fizička i pravna lica međusobno moraju da vrše transakcije u dinarima. Te kao i pre PayPala, tako i sada ostaje nemogućnost plaćanja u domaćem prometu.
Da li mogu dodati sredstva na moj PayPal nalog?
Ne. U slučaju plaćanja, PayPal direktno tereti vašu kreditnu karticu.
Da li moram konvertovati dolare u eure na samom sajtu?
Ne. Niste u obavezi da konvertujete dolare, međutim „withdraw“ dolara će vas koštati malo više jer u tom slučaju i banka naplati proviziju.
Za koliko dana legnu pare na račun, kad uradim „withdraw“?
Sredstva će vam biti dostupna u roku od 4-5 radnih dana.
Da li se može koristiti Telenor Banka za prebacivanje sredstava?
Ne. Telenor Banka izdaje Master karticu i samim tim nećete moći prebaciti sredstva sa PayPal naloga na vaš račun.
Ukoliko imate pitanja na koje niste našli odgovor ili niste sigurni da je odgovor relevantan, slobodno podelite vaše nedoumice sa nama ostalima u komentarima, pa ću tekst dopuniti po potrebi.

Нема коментара:

Постави коментар