среда, 29. јул 2015.

Kako da odredite cenu vaše satnice?
 » Kako da odredite cenu vaše satnice?

KAKO DA ODREDITE CENU VAŠE SATNICE?

Ukoliko tek počinjete svoju freelance karijeru, jedna od pitanja koje verovatno postavljate sebi jeste koliko bi trebalo da naplatim svojim klijentima, da ona odgovara kako mojim klijentima tako i meni.
Ovo je jedan od najtežih zadataka jednog freelancera. Ne postoji magična formula da odredite koliko vaš rad vredi, međutim sakupili smo nekoliko saveta koji će vam pomoći da sagledate situaciju realno.
Ono što mene svakako frustrira jeste činjenica, da se freelanceri uglavnom ograđuju od razgovora ovakvog tipa. Niko ne želi u potpunosti da kaže ili poveri za koji novac radi, niti kako je došao do te cifre. Ovakav pristup otežava posao onih koji se tek upuštaju u svet freelancinga, bilo da to rade zarad malo većeg džeparca (studenti) ili se žele time baviti puno radno vreme.

Odredite svoju satnicu

Veoma je dobra ideja da odredite svoju satnicu, čak i ako nećete naplaćivati po satu. Dešavaće se da klijent traži ponudu prema projektu, ali satnica vam može poslužiti i tad. Nakon što procenite koliko će vam vremena uzeti jedan projekat, lako možete proceniti vrednost projekta zahvaljujući unapred određenoj satnici.
kako odrediti cenu satniceU definisanju okvirne cene po satu vam može pomoći i MyPriceaplikacija, gde jednostavno možete uneti sve vaše mesečne troškove, kao i cene usluga za različite projekte. Čak i ako ova aplikacija pruža mnogo opcija, ona ne može biti kompletno rešenje za svakoga. Postoji puno toga, što moramo razmotriti prilikom formiranja cene rada, ali je svakako možemo da se orijentišemo prema njoj.
Iako ne postoji magična formula da izračunate svoju satnicu, pokušaću da približim principe prema kojima biste trebali da se vodite prilikom određivanja vaše satnice. Pa da počnemo!
Da li ste razmišljali već o tome koliko želite zaraditi kao freelancer?
Recimo da želite zaraditi 45,000 dolara godišnje. Obračunajte porez na dohodak, ukoliko ga plaćate, a trebalo bi s obzirom da su kazne ogromne ako to ne radite, a uhvate vas. Izračunajte svoje troškove na mesečnom nivou:
  • Kirija
  • Komunalne usluge
  • Kancelarijski materijal
  • Marketing, oglašavanje
  • Telefon
  • Osiguranje
  • Lizing
Ove stavke su fiktivne, međutim vi sastavite koji su to troškovi koje ste obavezni mesečno plaćati i pomnožite ih sa 12, da biste dobili cifru na godišnjem nivou. Ja ću u ovom slučaju za gore navedene troškove, kao i kupovinu računara na kraju godine zaokružiti cifru od 12,000 dolara.
Zatim, izračunajte koliko dana planirate raditi u jednoj godini. Ukoliko ćete raditi 5 dana u nedelji, pomnožite 40 sati sa 52 nedelje, kako bi dobili cifru od 2,080 sati godišnje. Nemojte zaboraviti da uračunate praznike, neradne dane, godišnje odmore. Kad oduzmete neradne dane, ostaćete na nekih 48 radnih nedelja odnosno na 1,920 radnih sati godišnje. E sad, od dobijenih sati oduzmite one sate koje nećete moći naplatiti svojim klijentima kao što je potraga za novim klijentima, popunjavanje papirologije, itd. U praksi bi to iznosilo negde oko 20% vremena. Pomnožite ovaj procenat sa gore navedenim radnim satima (1,920 x 20). Kad smo i to odradili, videćete da će vam ostati nekih 1,152 radnih sati godišnje, koje možete naplatiti.
Sledeći korak je da saberemo iznos plate, troškova i podelimo ih sa radnim satima. U slučaju ovog primer bi to izgledalo ovako (porezi su fiktivni):
51,750 dolara (plata sa uplaćenim porezima) + 12,000 dolara (troškovi) / 1,152 radnih sati = 55.34 dolara na sat
Još nismo gotovi. Na dobijeni iznos ćete želeti dodati i profitnu maržu koja može iznositi od 10% do 30%. Uz pomoć profitne marže možete kreirati rezervni fond, koji vam može biti koristan kad nema toliko posla.
Recimo da želimo 20% profita. 20% od 55.34 dolara je $11.07, tako da vaša nova satnica iznosi 66.41 dolara, koju možete zaokružiti na 66 ili 67 dolara.
Ako želite naplatiti po projektu, procenite koliko sati je potrebno da radite na određenom projektu i jednostavno pomnožite sa vašom satnicom.
(Iznosi su izraženi u dolarima, s obzirom da većina freelancera radi na online platformama, gde ćete najverovatnije svoj honorar dobiti u dolarima, međutim lako možete pretvoriti dolare u dinare, koristeći se kursnom listom Narodne Banke Srbije.)
Ukoliko smatrate da je ova satnica previsoka, mada verujte mi na reč da postoje freelanceri koji rade za još veću satnicu, vi jednostavno duplirajte iznos satnice koju ste imali na svom poslednjem radnom mestu. Ako je vaša satnica bila 115 dinara, neka bude 230 dinara što nije ni 5 dolara po satu. Ovaj metod izračunavanja satnice definitivno ne podržavam, jer nije realan i veoma brzo ćete doći u situaciju da morate da tražite stalan posao kako bi mogli isplatiti svoje mesečne troškove, a freelance posao će vam biti samo dodatni prihod, i to veoma nizak dodatni prihod.
Nakon što odredite svoju satnicu, isprobajte je. Po mom ličnom iskustvu, to je najbolji način da se uverite u njenu održivost. Biće prilika kad ćete morati da spustite cenu, ali biće prilika kad ćete biti više plaćeni, samo nemojte gubiti računicu.

Istražujte

Pogledajte koliko naplaćuju ostali. Ukoliko vaš posao nije online, recimo bavite se fotografijom, vi biste trebali pogledati koliko vaša lokalna konkurencija naplaćuje ovakve vrste usluga. Ukoliko radite online, istraživanje može biti malo komplikovanije i teže. Freelanceri koji žive u zemljama gde standard života nije toliko visok, nemaju visoke satnice. U ovakvim slučajevima morate naći neku zlatnu sredinu pri određivanju cena vaših usluga.
kako odrediti cenu satnice
Druga dobra stvar je pogledati s vremena na vreme rezultate raznih istraživanja. Internacionalna Freelance Akademija je 2012.-e godine objavila Izveštaj Freelance Industrije koji sadrži 75 stranica podataka o tarifama freelancera u svim oblastima ove industrije.
Google pretraživač vam isto može biti od koristi kad istražujete. Možda ne na način koji očekujete, ali zaista ćete se iznenaditi šta sve možete videti, pročitati prilikom pretrage većih, manjih kompanija za koje planirate raditi sada ili u budućnosti. Proverite godišnji priliv vaših potencijalnih klijenata (ukoliko su dostupni) i kreirajte cenu rada prema tim određenim podacima. Proverite iskustva freelancera koji su prethodno radili za dotičnog klijenta. Online tržište poslova imaju opciju ocenjivanja kako klijenata tako i freelancera, obavezno pročitajte komentare i pogledajte ocene, pre nego što počnete raditi za nekog od njih.
Na kraju dana, kad formirate cenu vaše satnice, rada uzmite u obzir sledeće elemente: vaše troškove, konkurenciju, iskustvo, vreme i pritom budite realni. Ne tražite još jedan slabo plaćen posao, već tražite dugoročnu karijeru gde možete da budete svoj gazda, i razvijati sebe, svoju karijeru u boljem pravcu.
Ukoliko imate nekih dodatnih saveta kako se još može odrediti satnica freelancera, podelite ih u komentarima sa svima nama!

Нема коментара:

Постави коментар