среда, 29. јул 2015.

Koliko rade i zarađuju srpski freelanceri?
» Koliko rade i zarađuju srpski freelanceri?

KOLIKO RADE I ZARAĐUJU SRPSKI FREELANCERI?

Odrediti cenu rada uopšte nije lako, a ni jednostavno. Zato, pre nego što se bacite na ovaj zadatak, preporučujemo da prvo pogledate koliko freelanceri zarađuju u proseku.
Payoneer je krajem prošle godine anketirao preko 23 hiljade freelancera iz celog sveta kako bi utvrdili prosečnu satnicu na osnovu nekoliko faktora. Nadamo se da će rezultati ovog istraživanja biti od pomoći industrijskim analitičarima kao i samim freelancerima u određivanju satnice.
Pogledajte kakvo je stanje na freelance tržištu, kakva je konkurencija i kako možete povećati svoje prihode. Rezultati istraživanja su izraženi u američkim dolarima.



https://www.freelancer.com/affiliates/ilija1980


1
U istraživanju je učestvovalo 23.006 freelancera iz 180 država, a fokus je na tržištima u razvoju kao što je Azija, Latinska Amerika i Evropa.
2
Додајте натпис
Više od 78 odsto ispitanika su muškarci, a 22 odsto freelancera koji su ispunili ovu online anketu su ženskog pola.

https://www.freelancer.com/affiliates/ilija1980


Većina anketiranih freelancera su u svojim 20-im i 30-im godinama (85%).
3
U pogledu stručne spreme utvrđeno je da 55% ispitanika ima visoku stručnu spremu, dok 45% freelancera ima završenu srednju školu.
4
Anketirani freelanceri sarađuju sa poslodavcima širom sveta. Najviše se sarađuje sa klijentima iz SAD, a drugo mesto zauzimaju poslodavci iz Evrope.
5

Ko koliko zarađuje?

U anketi je učestvovalo 180 zemalja, a prosečna cena satnice iznosi $21. Skoro polovina ispitanika naplaćuje $10 po satu, 40% freelancera ima satnicu između $11 i $30, dok samo 18% njih radi za više od $30 na sat.
6
Istraživanje je potvrdilo da nisu svi freelanceri jednaki, bar kad se radi o prihodima. Neke veštine su traženije od ostalih i samim tim su cene satnice u određenim kategorijama više. Ukoliko se odlučite pružati pravne usluge vaša satnica će iznositi u proseku $31, dok prosečna satnica za nekog ko se bavi prodajom i marketingom iznosi $21. Kreatori sadržaja i prevodioci zarađuju $17 po satu.
7
U proseku pol freelancera ne utiče mnogo na cenu satnice, međutim interesantno je da u Srbiji muškarci imaju veću satnicu od žena dok je u Rusiji i Pakistanu situacija obrnuta.
8
Ono što je isto interesantno, jeste da freelanceri sa završenom visokom stručnom spremom naplaćuju manje nego oni koji imaju samo završenu srednju školu. To bi značilo da se poslodavci više fokusiraju na iskustvo, veštinu i recenzije, a stručna sprema ne igra važnu ulogu.
9
Više od polovine ispitanih freelancera više preferira isplatu na račun u banci, a četvrtina freelancera je i dalje verna bankomatu.
10
Prema rezultatima istraživanja, freelanceri su generalno nezadovoljni svojim primanjima i voleli bi kad bi imali mogućnost da rade više sati ili po višim cenama po satu. Najzadovoljniji su ispitanici koji rade u IT industriji, dok su najnezadovoljniji kreatori sadržaja i prevodioci.
11
U proseku, freelanceri rade 36 sati nedeljno. Najviše rade ispitanici iz Kenije (42,6), a Srbija je na trećem mestu (37,9).
12
Najviše učesnika u anketi nalazi poslove na online platformama za freelancere. 28% njih već sarađuje direktno sa klijentima, bez posrednika.
Freelanceri često promovišu svoje usluge na društvenim mrežama. Najveći procenat njih za to koristi Facebook.
13
14

Pa da rezimiramo:

  • Prosečna cena satnice jednog freelancera iznosi $21;
  • 78% freelancera su muškarci;
  • 85% freelancera je u svojim 20-im i 30-im godinama;
  • 55% freelancera ima visoku stručnu spremu;
  • Freelanceri najviše sarađuju sa poslodavcima iz SAD;
  • Freelanceri koji pružaju pravne usluge naplaćuju najvišu satnicu;
  • Muškarci u Srbiji naplaćuju više od ženskih freelancera;
  • Edukacija ne utiče direktno na cenu satnice;
  • U Srbiji, freelanceri u proseku rade po 37.9 sati nedeljno;
  • Preko 80% profesionalaca radi na 1 do 3 projekata istovremeno;
  • Polovina ispitanika posao nalazi na platformama kreiranim za freelancere;
  • Freelanceri najviše promovišu svoje usluge na Facebook drutvenoj mreži;
Saznajte kako da izračunate svoju cenu rada ručno, ili uz pomoć online servisa.
Preuzmite rezultate istraživanja u pdf formatu.

Нема коментара:

Постави коментар